PGD ile Genetik Tanı

Embriyonuzun sağlığından şüphe mi ediyorsunuz? PGD Kıbrıs, 400'den fazla genetik bozukluk için embriyoları tarama özelliğine sahiptir!

EuroCARE Tüp Bebek Merkezi, infertilite (kısırlık) ile mücadele eden çiftlere gelişmiş tedavi seçenekleri sağlayarak bebek sahibi olma beklentilerine destek olur. In-Vitro Döllenme (IVF), donör programları ve androloji tedavileri uygulayarak gelecekteki annelerin ve babaların ebeveynlik hayallerini sürdürmelerine yardımcı olur.

KKTC Sağlık Bakanlığının Temmuz 2016 tarihinde yayınladığı tüzüğe göre, Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD), Kuzey Kıbrıs’ta cinsiyete bağlı hastalıkların ayırt edilmesi haricinde, özel olarak bebeğin cinsiyetini seçmek için kullanılamaz.

Peki neden hala EuroCARE’de PGD yapıyoruz?

Sağlıklı bir çocuğu doğurma olasılığınızı arttırmak için EuroCARE IVF’te PGD tedavisini yapıyoruz.  Deneyimli tüp bebek ekibimiz bebeğinizin sağlıklı bir başlangıç yapmasını sağlayan genetik hastalıkları tanımlamak amacıyla bu tekniği kullanır.

PGD, Kuzey Kıbrıs’ta IVF tedavi döngüsünün bir parçası olarak gerçekleştirilir. PGD, embriyonun genetik yapısı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Biyopsi işlemi embriyonun üç veya beşinci gününe ulaşma aşamasında yapılması gerekir. Bu nedenle öncelikle embriyo oluşturulması yani yumurtalarınızın toplanıp sperm ile döllenmesi gerekir. Embriyo gelişiminin 3. veya 5. gününde embriyologlarımız gerektiği kadar hücreyi güvenle embriyodan çıkarır. Genetik test, embriyodan alınan bu hücreler üzerinde gerçekleştirilir ve böylece embriyolardan hangisinin genetik hastalık geliştirme riskinin yüksek olduğu belirlenir.

PGD, PGS, aCGH ve NGS Genetik Testi Kimlere Yapılır?

Genetik olarak normal olmayan embriyo oluşturma riski taşıyan çiftler için şu durumlarda  faydalı olabilir :

  • 35 yaş ve üstü kadınlar
  • Cinsiyete bağlı genetik bozukluk taşıyıcısı olanlar
  • Tek gen bozukluğu taşıyıcıları
  • Kromozomal bozuklukları olanlar
  • Kromozomal nedenlerle ilişkili tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan kadınlar

PGD – Cinsiyet Anormallikleri

KKTC Sağlık Bakanlığı, cinsiyet anormalliklerini tespit etmek için PGD kullanımına izin verir ancak cinsiyetin isteğe bağlı olarak belirlenmesine izin vermez. PGD aşağıdaki bozuklukların varlığını ortaya koyabilir:

Adrenolökodistrofi (ALD), Alport Sendromu, Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS), Becker Müsküler Distrofi, Beta-Talasemi, Bruton Agamaglobulinemi, Sentronucleer Myopati, Serebellar Ataksi, Coffin Lowry Sendromu, Renk körlüğü,Komplete ve Parsiyel Androjen Insensitivite Sendromu (CAIS ve PAIS), Hirshsprung Hastalığı, Konjenital Kistik Fibrozis, Konjenital Hidrosefali, Down Sendromu, Duchenne tipi Müsküler Distrofi, Fabry Hastalığı, Factör 9 , Faktör 8 Eksikliği, Frajil X Sendromu, Friedrich Ataksisi, Gardener Sendromu, Glukoz-6-Fosfat Dehidrogenaz Eksikliği (G6PD), Glikojen Depo Hastalıkları, Happle Sendromu, Hemofili A ve B, Hunter sendromu, Huntington Korea, Hipohidrotik Ektodermal Displazi, Idiopatik Hipoparatiroidizm, Diabetes Insipidus (DI), Kennedy Hastalığı, XXY (Klinefelter Sendromu), Lesch-Nyhan Sendromu (LNS), Lowe Sendromu, Marfan Sendromu, Menkes Hastalığı, Nazodijitoakustik Sendrom, Nonsendromik ve X’e bağlı Nonsendromik İşitme kaybı, Norrie Hastalığı, Oksipital Horn Sendromu, Prostat Kanseri, Retinitis Pigmentoza, Rett Sendromu, Orak Hücreli Anemi, Siderius X’e bağlı Mental Retardasyon Sendromu, Simpson-Golabi-Behmel Sendromu, Tay-Sachs Hastalığı, Turner Sendromu, Von Willebrand Hastalığı, Wiskott-Aldrich Sendromu, Agamaglobulinemi, Hipofosfatemi, Ciddi Kombine Immun Yetmezlik(SCID) ve Sideroblastik Anemi.

PGD’nin Yararları

  • PGD 100’den fazla farklı genetik hastalığı veya bozukluğu tespit edebilir ve böylelikle sağlıklı embriyonun transfer edilmesini sağlar.
  • PGD, embryo transferinden önce gerçekleştirilir ve sürece devam edip etmeme kararına yardımcı olur.
  • PGD, bazı ülkelerde çiftlerin istenen cinsiyetten bir bebeğe sahip olmalarını da sağlar.

PGD – Ek Notlar:

  • PGD %99.9 doğruluk payı olmasına rağmen, genetik bozukluğu olan bir çocuğa hamile kalma riskini %100 ortadan kaldırmaz. Çocuk, genetik bir hastalık veya hastalık geliştirme riski taşıyorsa hamilelik takipleri sırasında ek testlerin yapılması gerekebilir.
  • Çocukta ileriki yaşlarda gelişebilecek semptomları veya ortaya çıkabilecek hastalıklar PGD ile tespit edile
  • Bütün IVF tedavi seçeneklerinde olduğu gibi PGD tekniğinin de kullanılıp kullanılmaması çiftlerin isteğine bağlıdır.

Kuzey Kıbrıs’taki uzman EuroCARE ekibimiz, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak, programınıza uyan ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir strateji ve tedavi planı hazırlar.

Kaynaklar:

Wikipedia Commons

Mayo Clinic

Share this on social media!
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
EuroCARE Tüp Bebek Merkezi olarak size nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?