Tüp Bebek Tedavisi İşe Yarar Mı?

IVF (In Vitro Fertilizasyon), bir kadının yumurtalarının özel bir laboratuvarda sperm ile döllendiği bir tür destekli üreme teknolojisidir (ART).

Her tüp bebek tedavisi, hastanın yumurtalıklarında çok sayıda yumurtanın büyümesini teşvik eden hormon tedavisiyle başlar. Foliküller (bir kadının yumurtalıklarında olgunlaşmamış yumurta içeren sıvı dolu keseler) yeterli boyuta ulaştığında, ultrason kılavuzluğunda aspirasyon kullanılarak toplanır. Olgun kaliteli yumurtalar daha sonra embriyolar oluşturmak için partnerin veya donör spermi ile Intrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) kullanılarak döllenir.

Embriyolar, kadının rahmine transfer edilmeden önce 3-5 gün bir kültür ortamında kalır. Embriyologlarımız, 3-5 günlük süre boyunca inkübatörde nasıl geliştiklerini görmek için her bir embriyo üzerinde değerlendirme yapar. Bu, medikal ekibimizin implantasyon için yalnızca en iyi embriyoları seçmesine izin veren non-invaziv bir yöntemdir.

EuroCARE’in embriyo glue kullanımı ve assisted-hatching uygalamaları sayesinde embriyo implantasyonu süreci daha da kolaylaşır. Bu yapışkan çözelti, embriyoların rahim duvarına yapışmasını ve sağlıklı bir çocuk haline gelmeye devam etmesini destekler. İlk IVF döngüsü sırasında transfer edilmeyen kaliteli embriyolar dondurulabilir ve IVF yoluyla gebelik için ikinci bir girişimde kullanılabilir.

Tüp Bebek Süreci

1. Adım: Tüp Bebek Uzmanı ile Görüşme

Ebeveynliğe doğru ilk adımınız, tüp bebek doktorumuzla tanışmakla başlar. İlk konsültasyonunuz sırasında, uzmanımız medikal geçmişinizi gözden geçirecek ve önceki testlerinizi veya tedavileri değerlendirecektir. Bu, soru sormanız ve euroCARE IVF ekibiyle tanışmanız için harika bir fırsat! Tüm endişelerinizi giderdikten sonra, en iyi şekilde nasıl ilerleyeceğinize dair talimatlar alacaksınız. Rahim ve yumurtalık fonksiyonunuzu değerlendirmek için ek doğurganlık testleri yaptırmanız önerilebilir.

2. Adım: Yumurtalık Stimülasyonu

İlk konsültasyondan sonra yumurtalık stimülasyonuna başlayacaksınız. Doğurganlık ilaçlarının kullanımıyla, döllenme için birden fazla yumurta üretebileceksiniz. Bu aşama 10 – 12 gün sürebilir.

Tüp bebek tedaviniz sırasında kullanılan uyarıcı ilaçlar, Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) adı verilen bir hormon içerir. Bazı markalar ise, Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) ve Lüteinizan Hormon (LH) kombinasyonunu kullanır. FSH, birden fazla yumurtanın büyümesini sağlar. Döllenme için daha fazla yumurta bulunması, daha fazla embriyo üretilme olasılığını arttırır. İmplantasyon için daha geniş bir embriyo seçeneğine sahip olmak, IVF başarı şansınızı arttırmak için çok önemlidir.

3. Adım: İzleme-Takip

Yumurtalık stimülasyonu sırasında, yumurtalıklarınızın doğurganlık ilaçlarına tepkisini belirlemek ve folikül/yumurtanızın gelişimini değerlendirmek için rutin kontroller yapılacaktır. Yumurtalıklarınızı izlemek için ultrason taramaları ve kan testleri kullanılır. Bu, doktorumuzun çatlatma iğnesi için doğru zamanlamayı belirlemesini sağlar.

4. Adım: Çatlatma İğnesi

Yumurtalar tamamen olgunlaştıktan sonra, doktorumuz yumurtlamayı uyarmak için size bir hCG enjeksiyonu yazacaktır. Çatlatma iğnesinin yapıldığı gün folikül boyutunu belirlemek çok önemlidir, çünkü bu yumurtalık stimülasyonunu takiben daha olgun yumurtaların alınmasına neden olur. Çatlatma iğnesinden yaklaşık 36-38 saat sonra, Kuzey Kıbrıs’taki tüp bebek kliniğimizde yumurta toplama prosedürünüz planlanır.

5. Adım: Yumurta Toplama

Bu 15 dakikalık işlem sırasında sizi uykuda ve rahatlamış tutmak için sedasyon uygulanacaktır. Yumurtalarınız daha sonra rahim ağzından ve yumurtalıkların her birine yerleştirilen ultrason kılavuzluğunda aspirasyon ile toplanacaktır. Birkaç dakika içinde birden fazla yumurta aspire edilir. Yumurta toplama prosedürünün ardından yatak istirahati önerilir. Ertesi gün rutin aktivitelerinize dönebilirsiniz.

6. Adım: Yumurta Dölleme (ICSI yöntemi)

Yumurtalar toplandıktan sonra, laboratuvarımızda eşinizin (veya donörün) spermiyle döllenecektir. Toplanan yumurtalar iki faktöre göre değerlendirilir: olgunluk ve kalite. Bu kriterleri karşılayan yumurtalar, İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) adı verilen prosedürle döllenme için kullanılır. Bu teknikle, tekli sperm hücreleri hareketsizleştirilir ve ardından her bir yumurtaya doğrudan enjekte edilir.

Döllenmeden 3 gün sonra normal embriyolar 7 ile 9 hücre arasında olacaktır. Döllenmenin 5. gününde embriyoların bir kısmı blastosist aşamasına ulaşacaktır. Hormon ilaçları, embriyo transferine hazırlanmanıza yardımcı olmak için reçete edilecektir. Bu ilaç, rahminizi embriyo(lar) ı kabul etmeye teşvik edecektir.

baby conceived using IVF7. Adım: Embriyo Transferi

Embriyolar rahim ağzından rahim boşluğuna yerleştirilen bir kateter kullanılarak transfer edilir. Bu prosedür, yumurta alımından çok daha basittir ve sedasyon gerekli değildir.

Bu aşamada transfer edilecek embriyo sayısı yaşınıza ve embriyolarınızın kalitesine ve gelişim aşamasına bağlıdır. Derecelendirme raporları gözden geçirilecek ve transfer edilecek embriyoların tarih ve sayısına ilişkin karar, euroCARE IVF ekibi ve hasta arasında görüşülecektir.

İşlem tamamlandığında, yatak istirahati için klinikte kalmanız gerekecektir. Ertesi gün günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Gebelik, embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan bir testle doğrulanır. Bu test, implantasyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini ve IVF’nin başarılı olup olmadığını anlamamıza yardımcı olacaktır.

Tüp Bebeğin Başarı Oranı Nedir?

IVF başarı oranları yaşa bağlıdır. Veriler euroCARE IVF merkezinde gerçekleştirilen Tüp Bebek döngülerinden elde edildi. 2018’de yeni Tüp Bebek döngüleri için gebelik oranları aşağıdaki gibidir:

  • < 35 – yaklaşık %78.
  • 35-39 – yaklaşık %55
  • 40-44 – yaklaşık %35

Yumurta donasyonu döngüleri, 21-28 yaşları arasındaki genç, sağlıklı kadınlardan elde edilen donör yumurtalarının kullanılması nedeniyle daha yüksek gebelik oranları ile sonuçlanmıştır.

  • < 35 – yaklaşık %80
  • 35-39 – yaklaşık %79
  • 40-44 – yaklaşık %78
  • > 45 – approximately 70%

Tüp Bebek Tedavisi İlk Denemede Başarılı Olur mu?

Cinsel yolla hamile kalamayan çiftler için Tüp Bebek tedavisi bebek sahibi olma şansını sunar. Tüp bebek, çiftin sağlıklı bir çocuk sahibi olma şansını arttırırken, tedavinin sonucu, yaş, kısırlığın nedenleri, donör yumurta kullanımı, yaşam tarzı faktörleri vb. gibi birçok faktöre bağlıdır.

1) Yaş. 40’lı yaşlarında doğurganlıklarında bir düşüş yaşayan erkeklerin aksine, kadınlar yumurtalıklarında sabit sayıda yumurta ile doğarlar. Buna yumurtalık rezervi denir ve iki işleme tabi tutulur.

İlk olarak, kadın yaşlandıkça yumurtalık rezervi giderek azalır. Yumurta sayısındaki bu düşüş hormona bağlı değildir. Doğurganlık tedavisinden veya doğurganlık ilaçlarının kullanımından etkilenmez. Yaşlanma sürecinin doğal bir sonucudur ve yumurtalık rezervinin tükenmesini önlemek için çok az şey yapılabilir. Gelecekte ailelerini inşa etmekle ilgilenen kadınlar artık yaşamlarının erken dönemlerinde yumurtalarını dondurarak doğurganlıklarını koruyabilirler.

Yumurtaları etkileyen ikinci süreç yumurta kalitesinin düşmesidir. Daha yaşlı yumurtaların kromozom anormallikleri olan embriyolar üretme olasılığı daha yüksektir. 40 yaşlarındaki kadınların implantasyondan önce embriyolarına PGS (implantasyon öncesi genetik tarama) yaptırmaları şiddetle tavsiye edilir. PGS, medikal ekibimizin kromozomal kusurlu embriyoların hastanın rahmine aktarılmasının engellenmesine yardımcı olabilir.

Tüp bebek başarısı, hem doktorun almayı başardığı yumurta sayısına hem de alınan yumurtaların kalitesine bağlıdır. Bir IVF döngüsü sırasında üretilen embriyolar, embriyo transferinden önce kalite açısından derecelendirilir. Hastanın rahmine sadece en iyi, en sağlıklı embriyolar yerleştirilir.

2) Kısırlık nedenleri. Fibroid tümörleri, rahim bozuklukları, çift faktörlü kısırlık, yumurtalık disfonksiyonu, endometriozun ileri evresi, vb. dahil olmak üzere belirli doğurganlık sorunları tüp bebek başarısını daha zor hale de getirebilir ancak bununla birlikte, IVF bu kısırlık sorunlarının çoğunun üstesinden çok başarılı bir şekilde gelebilir.

3) Embriyo Kalitesi. Embriyoların kalitesi kadının yaşına, yumurtalık rezervine ve erkek partnerin sperm kalitesine bağlıdır. Yumurta kalitesi ne kadar yüksek olursa, hamilelik başarısı için şansınız o kadar artar.

4) Sperm Kalitesi. Erkek partnerin doğurganlık sorunları varsa, daha düşük kalitede embriyo üretme riski daha yüksektir. Yeni tarama teknolojisi, gebeliği daha başarılı kılmak için düşük kaliteli spermin olumsuz etkilerini azaltmamıza yardımcı oluyor.

5) Donör Yumurtaları. Yaş veya diğer faktörler nedeniyle yumurtaları kalitesiz olan kadınlara, IVF başarı şanslarını arttırmak için donör yumurta kullanmaları önerilir.

6) Embriyo Transferi. Embriyo transferi, tüp bebek işleminin son adımıdır. Embriyoların kalitesi ve gelişim evresi embriyo transferinin başarısını belirleyecektir.

7) Rahim. Uterus zarının kalınlığı, immünolojik faktörler, uterus polipleri ve yapışıklıklar gibi faktörlerin tümü başarılı embriyo implantasyonu şansını etkileyebilir.

8) Yaşam Tarzı Faktörleri. Sigara içmek ve alkol almak gibi belirli yaşam tarzı alışkanlıkları başarı şansını azaltabilir. Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre %50 daha düşük implantasyon şansı vardır. Sağlıklı kiloyu korumak, tüp bebek başarı şansını arttırmak için de önemlidir. Obezite, hormonları ve doğurganlık ilaçlarının etkisini etkileyerek bir bebeği doğurmayı zorlaştırabilir.

Stres, Tüp Bebek Başarısını Etkiler Mi?

Duygusal sıkıntı, kadınların IVF yoluyla hamile kalmasını engellemez ama hormonlarını olumsuz etkiler. Bir çalışmada, kadınların stres düzeyleri tedaviye başlamadan önce değerlendirildi. Bu çalışmanın amacı, IVF tedavisine başlamadan önce daha stresli olan kadınların hamile kalma olasılığının daha düşük olup olmadığını belirlemekti. Sonuçlar, stresin bir kadının hamile olup olmaması üzerinde hiçbir etkisi olmadığını gösterdi. Bununla birlikte, hastalar stresin endokrin sistemlerinde değişikliklere neden olabileceğini ve bu durumun IVF sürecini potansiyel olarak karmaşıklaştırabileceğini unutmamalıdır.

Bir tüp bebek tedavisinden sonra hamile kalmayan kadınlar, kendilerini aşırı stresli oldukları için suçlarlar. Hastaların destek alma ihtiyacı göz ardı edilmemelidir. Kliniğimiz, her hastanın ebeveyn olma yolundaki duygusal yolculuğunda bunu hissetmesini sağlar.

Kuzey Kıbrıs euroCARE Kliniğinde IVF

Tüp bebek tedavisine başlamayı düşünüyorsanız, muhtemelen sizin için işe yarayıp yaramayacağını merak ediyorsunuz. İyi haber şu ki, IVF genellikle başarılıdır. Üreme tıbbı birçok teknolojik ilerlemeyle birlikte hızla ilerlemektedir ve bunlar son yıllarda IVF başarı oranlarını önemli ölçüde arttırmıştır. Hem bilim hem de teknolojideki gelişmeler, daha fazla insanın ebeveynlik hayallerine ulaşmasına yardımcı olabileceğimiz anlamına geliyor. Uzmanlıkla birleştirildiğinde, IVF dünya çapındaki potansiyel ebeveynlere umut verebilir. IVF’nin bir aile kurmanıza nasıl yardımcı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen +90 533 849 87 87 veya +90 392 225 8410  numaralı telefonu arayın veya iletişim formumuzu doldurun.

Share this on social media!
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
EuroCARE Tüp Bebek Merkezi olarak size nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?