Tüp Bebek İle İkiz Bebek Doğurabilir Miyim?

Kuzey Kıbrıs’a tüp bebek tedavisi için gelen hastaların çoğunluğu ikiz bebeğe hamile kalmayı ister. Bu nedenle euroCARE IVF doktorumuz birden fazla embriyonun transfer edilmesini önerebilir – bu da ikiz gebelik şansını arttırır.

Kuzey Kıbrıs’ta IVF, laboratuvarımızda partnerin (veya donörün) spermiyle döllemek için kadın yumurtalıklarından yumurta toplamayı içeren gelişmiş bir doğurganlık tedavisidir. Elde edilen embriyolar rahme transfer edilmeden önce birkaç gün laboratuvarımızda gelişmeye bırakılacaktır.

Kıbrıs’ta Embriyo Transferi

Embriyo transferi Kıbrıs’ta tüp bebek tedavisinin son adımıdır. Yumurta toplanmasından 3 veya 5 gün sonra, embriyoloğumuz mikroskop kullanarak en sağlıklı görünen embriyoları belirleyecektir. Embriyolar, döllenmeden sonra 3. günde (bölünme aşaması) veya 5. günde (blastosist aşaması) transfer edilir. 5. günde embriyo transferi, blastosist transferi olarak da bilinir.

Anestezi genellikle gerekli olmasa da, işlem sırasında kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaksa size hafif bir yatıştırıcı verilebilir. Embriyo transferi sırasında önceden doldurulmuş bir kateter rahim ağzından rahim boşluğuna geçirilecektir. Embriyolar, gebelik oluşturmak amacıyla az miktarda sıvı ile birlikte rahim içine yerleştirilecektir. Transfer işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürer.

İşlem bittikten sonra hastalar yatak istirahatine alınır. Çok hafif kramplar yaşayabilirsiniz. Embriyo(lar) transferden 6-12 hafta içinde uterus zarına yerleşmeye başlayacaktır.

Embriyo transferinden sonra, uzman tüp bebek doktorumuz hamile kalma şansını arttırmaya ve sağlıklı bir hamileliği sürdürmeye yardımcı olacak ilaçlar yazabilir. İlaçlar genellikle gebelik onaylandıktan ve kendi başına yeterli miktarda hormon ürettikten sonra kesilir.

Kuzey Kıbrıs’ta Tüp Bebekten Kimler Yararlanabilir?

  • Endometriozdan muzdarip kadınlar
  • Çocuğa geçebilme riski olan genetik hastalığı olan çiftler
  • Yumurtalık yetmezliği olan kadınlar
  • Fallop tüpleri tıkalı veya hasar görmüş kadınlar
  • Yumurtlama sorunları olan kadınlar
  • Polikistik over sendromlu (PCOS) kadınlar
  • IUI veya diğer doğurganlık tedavileri yoluyla gebe kalma olasılığı düşük olan veya başarısız olan hastalar
  • Aynı cinsiyetten çiftler ve bekar kadınlar
  • Düşük sperm sayısı veya sperm hareketliliği nedeniyle infertiliteden etkilenen erkekler
  • Rahimde yapısal anormallikleri olan kadınlar
  • Rahim veya fallop tüpleri ameliyatla alınmış kadınlar
  • Gebe kalma yeteneklerini etkileyen genetik bozukluğu olan bireyler
  • Açıklanamayan kısırlık
  • İkincil kısırlık

40 Yaşından Sonra Hamile Kalmak

40 yaşın üzerindeyseniz ve doğal olarak hamile kalmakta zorlanıyorsanız, tüp bebek tedavisi gerekebilir. EuroCARE IVF’de gebe kalma şansınızı arttırmak için aşağıdakiler dahil çok sayıda tüp bebek tedavisi sunuyoruz:

  • 40 Yaş Üzeri Tüp Bebek. Eğer döllenme için kaliteli yumurta sağlayabilirseniz, Kıbrıs’ta IVF mümkündür. 40 yaşından sonra yumurtalık rezerviniz önemli ölçüde azalacak ve doğurganlık seviyeniz düşecektir. Bununla birlikte, ICSI (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu) kullanılarak kaliteli embriyoların oluşturulabileceği birkaç canlı yumurta sağlama şansınız hala vardır.
  • Tandem IVF. Tandem sikluslu tüp bebek, Kıbrıs’taki IVF’e çok benzer. Tandem IVF, biri sizin tarafınızdan, diğeri ise bir yumurta donörü tarafından sağlanan iki set yumurtanın döllenmesini içerir. Donör yumurtalar ve kendi yumurtalarınız laboratuvarımızda spermle aynı anda döllenir ve ardından birkaç gün kültürlenir. İki embriyo seti kalite açısından derecelendirilir ve en iyileri transfer için seçilir.
  • Yumurta Donasyonlu IVF. Kıbrıs’ta yumurta bağışı 40 yaşın üzerindeyseniz ve hala bir aile kurmak istiyorsanız alternatif bir seçenektir. Yumurta donasyonu, 21-28 yaşları arasındaki genç ve sağlıklı donörler tarafından sağlanan yüksek kaliteli yumurtaları kullanır.
  • Embriyo Donasyonlu IVF. Kıbrıs’ta embriyo bağışı, 40 yaşından sonra gebe kalmak için başka bir geçerli seçenektir. Embriyo bağışı sırasında taze donör yumurtaları kullanır ve onları güvenilir bir sperm bankasından sağlanan donmuş donör sperm ile dölleriz. Elde edilen embriyolar derecelendirilir ve transfer için seçilir.

Kıbrıs’ta Tüp Bebek İkizleri

Kuzey Kıbrıs’ta tüp bebek tedavisiyle  olabilecek iki tür ikiz vardır: dizigotik (çift yumurta) ve monozigotik (tek yumurta). Tek yumurta ikizleri, bir döllenmiş yumurta tarafından bölünür ve tamamen aynı genetik bileşime sahip iki bebeğe dönüşür. Tek yumurta ikizlerinin aynı cinsiyetten olma ve rahimde büyürken aynı plasentayı paylaşma olasılığı daha yüksektir.

Çift yumurta ikizleri ise iki set yumurta ve iki sperm hücresinden gelişir. Genetik olarak farklıdırlar, tıpkı farklı zamanlarda doğan iki kardeş gibi. Çift yumurta ikizleri aynı veya farklı cinsiyetten olabilir ve genellikle ayrı plasentalarda büyürler.

Tüp Bebek İkiz Gebelik Oranları

Beş tüp bebek hamileliğinden yaklaşık biri birden fazla doğumla sonuçlanır. Bu, IVF gebeliklerinin yaklaşık yüzde 25’idir. Doğal gebe kalma yoluyla ikizlere sahip olma şansı, yüzde 6’dır. Kuzey Kıbrıs’ta IVF ile, çift yumurta ikizleri şansınız birden fazla embriyo transferini seçerseniz artar.

Tüp bebek gebeliklerinde tek yumurta ikizlerinin oranı biraz daha yüksektir. Bunun neden olduğu hala belirsiz ancak bilim adamları bunun embriyo implantasyonu ile ilgisi olduğuna inanıyor.

Tek Yumurta İkizleriyle İlgili İlginç Gerçekler

  • Döllenmeden sonra yumurtanın neden bölündüğü genellikle bilinmemektedir.
  • Tek yumurta ikizleri şans eseri olur.
  • Tüm ikizlerin yaklaşık üçte biri tek yumurta ikizidir. Çift yumurta ikizleri tek yumurta ikizlerinden iki kat daha yaygındır.
  • Tüp bebek tedavisi uygulanan hastalar için ikiz doğurma olasaılığı doğal gebe kalmaya göre iki kat fazladır.
  • Tek yumurta ikizleri, aynı genetik yapıyı paylaşan benzersiz bireylerdir. Doğduklarında rahimdeki ortamdan, diğer dış ve iç faktörlerden etkilenirler.

Çift Yumurta İkizleriyle İlgili İlginç Gerçekler

  • Çift yumurta ikizleri genetik olarak diğer kardeşler ile benzerdir. Her ebeveynin DNA’sının yaklaşık yüzde 50’sini paylaşırlar.
  • Farklı zamanlarda tasarlanabilirler. Bu, hiperovülasyon durumlarında, birden fazla yumurta salındığında veya gebe kaldıktan sonra birkaç gün gibi kısa bir aralıkla mümkündür.
  • Birbirlerine benzeyebilirler veya benzemeyebilirler. Farklı saç rengi, göz rengi ve kişilikleri olabilir. Bazen, tek yumurta ikizleri olduğu varsayılacak kadar benzer olabilirler.
  • Çift yumurta ikizleri genellikle aileler içinde görülebilir. Hiperovülasyon eğilimi genetik bir özellik olabilir. Hiperovülasyondan sorumlu olan aynı gen, kız çocuğa da geçebilir. Daha sonra, kızın ikizlere hamile kalma şansı yüksek olacaktır.

Kuzey Kıbrıs’ta Tüp Bebek Tedavisiyle İkiz Gebelik Olma Şansı Nedir?

İkiz sahibi olma şansınız, önceki gebelikler, aile geçmişinde ikiz olması, yaşınız, transfer başına embriyo sayısı ve kalitesi, kısırlık nedeni vb. gibi bir dizi faktöre bağlı olacaktır. Örneğin, yüksek kaliteli yumurtalara sahip genç bir kadının, ileri üreme çağındaki bir kadına göre ikizlere gebe kalma olasılığı daha yüksektir.

İkiz veya çoğul gebelik, Kıbrıs’ta tüp bebek tedavisi sırasında transfer edilen embriyoların sayısına, gelişim aşamasına ve kalitesine de bağlıdır.

1 tane embriyo transferi ikiz gebelik ile sonuçlanır mı? 

İkiz gebelik riskini en aza indirmek istiyorsanız bir embriyo transfer edebiliriz. Bununla birlikte, bir embriyo transfer edilse bile, tek yumurta ikizlerine hamile kalma şansı vardır.

Bir embriyo transferinden sonra tek yumurta ikizlerinin şansını arttırabilecek faktörlerden bazıları, transfer için çözülmüş embriyoların, blastosist embriyoların ve assisted hatching kullanılmasıdır.

Bu noktada tek başına tek embriyo transferine bağlı olarak mı yoksa tek embriyo transferi ve aynı anda başka bir yumurtanın döllenmesiyle sonuçlanan transfer sonrası cinsel ilişki gibi birden fazla faktörün bir sonucu olarak ikiz gebelik oluşup oluşmadığını belirlemek zordur.

Kıbrıs euroCARE IVF Merkezinde İkizler 

Kuzey Kıbrıs’ta tüp bebek ile ikiz sahibi olma şansınız nedir? İkiz bebeğe hamile kalma şansınız ve burada euroCARE IVF’de sunduğumuz hizmetler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz lütfen hasta danışmanlarımızı arayın.

Share this on social media!
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
EuroCARE Tüp Bebek Merkezi olarak size nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?