Embriyo Dondurma

Kriyoprezervasyon Kıbrıs, doğurganlığın korunması veya Kıbrıs'ta dondurulmuş embriyo transferi için bir seçenektir. Tüm ayrıntıları şimdi alın!

Tecrübeli tüp bebek ekibi tarafından yönetilen euroCARE IVF, Kuzey Kıbrıs’ta en uygun maliyetlerle en son teknolojik tedavileri sunmayı taahhüt eder.

cryopreservation Cyprus techniques have allowed preserving eggs, embryos, and sperm.

 

Tüp bebek tedavisi ve stressiz seyahat için önde gelen varış noktası olan Kuzey Kıbrıs’taki kliniğimiz, dünyanın dört bir yanındaki hastalara umut sunmaktadır. Embriyo, Yumurta veya Sperm Dondurma (Kriyoprezervasyon) teknikleri sayesinde EuroCARE IVF olarak hastalarımızın yumurta, sperm ve embriyonun korunmasına izin verir.

 

Yumurta Dondurma

Yumurta dondurma yöntemi, bir kadının veya çiftin gelecekte kullanmaları saklanıp gebe kalma şansını korumasına izin verir. Bu seçenek, doğurganlıklarını etkileyebilecek kanser veya başka hastalıklarla teşhis edilen kadınlar için kullanılabilir. Ayrıca, hamile kalma girişimini daha sonraya ertelemek isteyen sağlıklı kadınlar için de bir seçenektir. Kuzey Kıbrıs’ta bir yumurta dondurma döngüsü sırasında, hasta tipik bir IVF döngüsünde yer alan aynı adımların çoğundan geçer: ilaçlarla yumurtlama uyarımı, vajinal ultrason ile folikül izleme ve yumurta toplama. Yumurtanın alınmasından sonra, yumurtalar birkaç saat kültürlenecek ve daha sonra kullanılmak üzere aynı gün dondurulacaktır.

Embriyo Dondurma

Bir kadın/çift euroCARE IVF‘de IVF tedavisini tamamladığında kalan fazla embriyolarını dondurmaya karar verebilir. Bu, ilk denemede başarılı olamayan veya gelecekte kardeş için geri dönmek isteyenlere faydalı bir yöntemdir.

Embriyolar dondurulup istenilen süre boyunca saklanabilir. Kadın hasta, donmuş embriyolarını bir döngüde kullanmaya karar verdiğinde, medikal ekibimiz Donmuş Embriyo Transferi (FET) tedavi planıyla rahim duvarını transfere hazırlayarak donmuş embriyo transferini gerçekleştirir. Önceki tüp bebek tedavisinden arta kalan dondurulmuş embriyoların çözüldüğü ve daha sonra annenin rahmine aktarılır.

Embriyo Dondurmanın Faydaları

  • Şu anda anne/baba olmaya maddi manevi olarak hazır değilsinizdir. Tüp bebek tedavisi ile embriyolarınızı hazırlayıp dondurabilirsiniz. Bu embriyoları dondurarak ileride aile kurmayı planladığınızda kullanabilirsiniz.
  • Fertilite seviyenizi etkileyecek kanser veya olumsuz bir hastalık riskiniz var ise embryiolarınızı dondurup daha sonra transfer de kullanabilirsiniz.

Kriyoprezervasyon Süreci

Kriyoprezervasyon, yaşam hücrelerini ve dokuları sıvı azot (N2) kullanarak korumak için genellikle -196 ° C / -321 ° F gibi çok düşük sıcaklıklar kullanan bir prosedürdür.

Kriyoprotektanlar, canlı hücreleri ve dokunun donmasını koruyan ve önleyen maddelerdir. Kriyoprotektanlar oluşan buz miktarını azaltabilmelidir, aksi takdirde kristaller hücrenin zarına veya diğer hücre yapılarına zarar verebilir. Hücre içinde kristalleşmeyi önlemek için hücrelere nüfuz edebilmeli ve suyu değiştirebilmelidirler. Kriyoprotektanlar, hücrelerin dehidrasyonunu kolaylaştıran “hiper-ozmotik” bir ortam sağlar. Bu amaçla, suyun ozmoz ve difüzyon yoluyla uzaklaştırılmasına neden olan büyük moleküllü kriyoprotektanlar kullanılır.

Etilen glikol veya gliserol gibi daha küçük moleküllerden oluşan kriyoprotektanlar hücreye nüfuz edebilir, böylece hücrelerin büzülmesini önler. Bu sayede hücreler bozulmadan kalabilir ve şeklini koruyabilir. Gliserol, dimetil sülfoksit, etandiol ve propandiol gibi maddeler bu özelliklere sahiptir.

İki çeşit Kriyoprezervasyon vardır: geleneksel ve vitrifikasyon.

Geleneksel Kriyoprezervasyon/Dondurma

Yavaş programlanabilir dondurma (SPF) olarak da bilinen geleneksel kriyoprezervasyon, 10 ila 20 dakikalık serilerde sırayla kriyoprotektanların eklenmesini ve -196 santigrat dereceye (veya yaklaşık -320º Fahrenheit) dakikada hücrelerin yavaşça soğutulmasını içerir – sıvı azotun sıcaklığıdır. Bu, tüm biyolojik aktivitenin hücre içinde kesildiği sıcaklıktır.

Soğutmanın yavaş yapılmasının nedeni, hücre içi buz kristallerinin oluşmaması için kriyoprotektanların nüfuz etmesine ve hücrelerin yavaş bir hızda dehidrasyonuna izin vermektir. Toplamda, tüm süreç birkaç saat sürer, bu nedenle bu tekniğe “yavaş dondurma” denir.

Hücre içi dondurma, hücre içi sıvının (hücre dışındaki sıvı) aşamalı donması sırasında hücreler içindeki suyun hareket etmesini sağlayan yavaş soğutma ile önlenir. Hücre dışı sıvının kristalleşmesini ve yeniden kristalleşmesini önlemek için, küçük moleküllü kriyoprotektanlarla birlikte aljinatlar, polivinil alkol veya kitosan gibi maddeler kullanılır.

Donma hızı hücre büyüklüğüne ve geçirgenliğine bağlıdır ancak yaklaşık 1 ° C / dakikalık tipik bir soğutma oranının birçok memeli hücresi için uygun olduğu düşünülmektedir. 1 ° C / dakika oranı, gliserol veya dimetil sülfoksit gibi kriyoprotektanlar için kullanılır ve hız kontrollü bir dondurucu veya tezgah üstü taşınabilir bir dondurma kabı ile elde edilebilir.

Vitrifikasyon Dondurma

Vitrifikasyon, önlenmiş kriyoprezervasyon olarak da bilinir, geleneksel kriyoprezervasyondan farklı olarak ortaya çıkan bir teknolojidir.

Vitrifikasyon, hücreleri “cam benzeri” veya “vitrifiye” olacak şekilde -196ºC’ye çok çabuk soğutan bir “hızlı dondurma” yöntemidir. Saatler süren yavaş dondurma tekniğiyle karşılaştırıldığında vitrifikasyon dakikalar içinde tamamlanır.

Soğutma oranı, kriyoprezervasyonun başarısı için gerçekten önemlidir. Donma hızı (saniyede megakelin) 10.000 kat daha hızlıdır. Soğutma işlemi ne kadar kısa olursa, hücrede daha az buz kristali oluşur.

Kriyoprotektanların oda sıcaklığında toksisitesini önlemek ve vitrifikasyon sağlamak için hızlı soğutma gereklidir. İşlemde hücreler, viskozitelerini arttırarak ve dehidrasyondan kaçınarak katılaştırılır.

Geleneksel kriyoprezervasyonda kullanılan kristalizasyon ile sıvıdan katıya geçiş, viskozitenin artması ve donma sıcaklığının azalması ile değiştirilir. Birçok madde her ikisini de yapar, ancak daha büyük moleküller özellikle viskozite açısından daha iyi bir performansa sahiptir. Çözelti, katı bir sıvıya benzeyen amorf bir buz haline gelir.

Dokunun dondurulması ilk olarak 1999’da canlı doğumla sonuçlanan kadın yumurtalarının (oositler) vitrifikasyonunu elde eden ilk bilim adamı olan Lilia Kuleshova tarafından bildirilmişti.

Embriyo çözme

Embriyo çözme, kriyoprezervasyonun/dondurmanın tersi sürecidir. Başarılı bir çözülme için anahtar faktör, hücrenin rehidrasyonudur. Embriyolar veya spermler havada ve su banyosunda soğutma hızından çok daha hızlı bir ısıtma hızında ısıtılır. Önce oda sıcaklığına, sonra vücut sıcaklığına ısıtılırlar. Embriyolar, kriyoprotektanları yavaşça seyreltmek için birkaç adımdan geçer. Genellikle vücut sıcaklığına ulaştıktan iki ila dört saat içinde anne rahminde transfer edilirler.Kaynaklar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18080461

https://www.scientificamerican.com/article/how-do-embryos-survive-th/

Share this on social media!
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
EuroCARE Tüp Bebek Merkezi olarak size nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?