Kadınlarda Kısırlık

Kadınlarda kısırlığın yaygın nedenleri hakkında bilgi edinin. Kıbrıs'taki tüp bebek tedavisinden en iyi şekilde yararlanmak için bizi arayın!

Tüm euroCARE ekibi size Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde her şeyi kapsayan bir tüp bebek tedavi programı sunmaktadır. Tüp bebek tedavinizi yumurta donasyonu, genetik tanı, sperm donasyonu gibi birçok yöntemle birleştirerek başarıya ulaşmada her yolu deniyoruz.

Infertility solutions for women to achieve pregnancy success.Hamile kalma çabalarınız olumsuz mu sonuçlandı? Yaklaşık altı çiftten biri gebe kalmakta güçlük çeker ve kısırlığın olası nedenlerini teşhis etmek için profesyonel tedavi hizmetlerine ihtiyaç duyabilir. euroCARE size yardım etmek için burada!

Kadının doğurganlığı, bir kadının biyolojik bir çocuğa gebe kalma yeteneğidir. Kısırlık, en az bir yıl – veya 35 yaşından büyükseniz en az altı ay – korunmasız ve sık cinsel ilişkide başarılı olamadan hamile kalamamaktır.

EuroCARE IVF’te, tedavi planlarınız ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde özel olarak hazırlanır. Bu uygulamayla başarılı bir hamilelik elde etmek için en uygun maliyetli tedavi yolunu seçmenizi sağlarız.

Tüp bebek uzmanına ne zaman gitmeliyim?

Düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamayan 35 yaşından küçük kadınlar bir yıl sonra, 35 yaşından büyük kadınların ise altı ay sonra tüp bebek uzmanına gitmesini öneriririz. Bir seçenek öncelikle ob-gyn’inizle konuşarak başlamaktır. ve bir diğeri doğrudan üreme endokrinologuna gitmektir. Bir kadının doğurganlığı, 20’li yaşların sonlarından başlayarak ve 35’ten sonra daha hızlı bir şekilde düşerek yaşla birlikte doğal olarak azalır – ve doğurganlık başarısı bir istisna değildir.

EuroCARE IVF’te ekibimiz aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli durumları tedavi edebilir:

  • Endometriozis
  • Polikistik Over Sendromu (PCOS)
  • Yumurtlama sorunları
  • Tekrarlanan düşükler
  • Rahim, fallop tüpleri ve / veya yumurtalıkların anormallikleri

Hamilelik

Hamile kalmak için aşağıdaki faktörler gereklidir:

  • Yumurtlamanız gerekiyor. Hamile kalmak için yumurtalıklarınız yumurtlama olarak bilinen bir yumurta üretmelidir.
  • Eşinizin sağlıklı spermlere ihtiyacı var.
  • Fertil zamanınızda düzenli bir cinsel ilişkiye sahip olmanız gerekir.
  • Açık fallop tüplerine ve normal bir rahme ihtiyacınız var. Yumurta ve sperm fallop tüplerinde toplanır ve embriyonun büyümesi için sağlıklı bir rahme ihtiyacı vardır.

Hamileliğin gerçekleşmesi için, insan üreme sürecinin her adımının doğru bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Bu süreçteki adımlar:

  • İki yumurtalıktan biri olgun yumurta bırakır.
  • Yumurta fallop tüpü tarafından alınır.
  • Sperm, rahim boyunca yüzer ve dölleme için yumurtaya ulaşmak için fallop tüpüne doğru yüzer.
  • Döllenmiş yumurta fallop tüpünden rahme gider.
  • Döllenmiş yumurta tutunur ve rahim içinde büyür.

Kadınlarda Kısırlık Belirtileri

  1. Düzensiz adet kanamaları

Bir kadının adet döngüsü ortalama 28 gündür. 28 günden az veya fazla sürse de adet kanamalarınız düzenliyse normal kabul edilebilir.

Ancak adet kanama dögnüleri çok değişken olan bir kadın, döneminin ne zaman başlayacağını takip edemez. Hormonal dengesizlik ve polikistik over sendromu (PCOS), düzensiz adet kanamalarının potansiyel nedenleridir. Ve her ikisi de kısırlığa neden olabilir.

  1. Ağrılı adet döngüsü

Kadınlarda adet dönemlerinde hafif kramplar normal kabul edilir ancak ağrı günlük yaşamınıza müdahale ederse, bu endometriozis belirtisi olabilir.

  1. Adet kanamasının olmaması

Stres veya ağır fiziksel aktiviteler gibi faktörler, adet kanamanızın geçici olarak durmasına neden olabilir. Adetiniz uzun bir süre kaybolursa, doğurganlığınızı kontrol ettirmeniz daha iyi olur.

  1. Hormon dalgalanmalarının belirtileri

Hormon dalgalanmaları kadınların doğurganlığını etkileyebilir. Hormonal dengesizliğin bazı belirtileri şunlardır:

  • Cilt sorunları
  • Cinsel dürtü azalması
  • Sakal büyümesi
  • Seyrekleşen saç
  • Kilo almak
  1. Cinsel ilişki sırasında ağrı

Ağrılı cinsel ilişki, hormon sorunları, endometriozis veya kısırlığınıza katkıda bulunabilecek diğer durumlarla ilişkili olabilir.

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Bazı medikal durumlar kadınlarda kısırlığa neden olabilir:

Yumurtlama Bozuklukları (düzensiz veya yumurtlama olmaması); 4 infertil (kısır) çiftin yaklaşık 1’inde kısırlığa neden olur.

  • Polikistik Over Sendromu (PCOS); yumurtlamayı etkiler ve kadınlarda kısırlığın en yaygın nedeni olan hormon dengesizliğine neden olur.
  • Hipotalamik disfonksiyon; hipofiz bezi tarafından üretilen iki hormon, her ay yumurtlamayı (FSH) ve luteinize edici hormonu (LH) uyarmaktan sorumludur.
  • Erken yumurtalık yetmezliği; yumurtalığınızdan erken yumurta kaybı (genetik veya kemoterapiden dolayı).
  • Hiperprolaktinemi; hipofiz bezi östrojen üretimini azaltan ve kısırlığa neden olabilen aşırı prolaktin hormon üretimine neden olabilir.

Tubal İnfertilite; yani fallop tüplerine verilen hasar, spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyebilir veya döllenmiş yumurtanın uterusa giden yolunu tıkayabilir. Nedenleri şunlardır:

  • Pelvik inflamatuar hastalık (PID); klamidya, belsoğukluğu veya cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlara bağlı rahim ve fallop tüplerinin enfeksiyonu
  • Önceki ameliyatlar; ektopik gebelik ameliyatı dahil olmak üzere karın veya pelviste (yumurtanın uterus yerine bir fallop tüpüne tutunduğu ve geliştiği).
  • Pelvik tüberküloz; tubal infertilitenin (kısırlığın) ana nedenidir.

Rahim veya servikal nedenler; döllenmiş yumurtanın tutunmasına engel olabilir veya düşük yapma olasılığını arttırabilir.

  • Myomlar/polipler; rahimde yaygındır. Bazıları fallop tüplerini bloke edebilir veya doğurganlığı etkileyen implantasyona müdahale edebilir.
  • Endometriozis; rahim duvarı çizgisinin uterusun dışında büyümesi. Bu, fallop tüplerini bloke edebilen, yumurta ve spermin buluşmasını engelleyebilecek yara izine neden olabilir. Endometriozis, döllenmiş yumurtanın implantasyonunu etkileyen uterusun astarını da etkileyebilir.
  • Doğumdan kaynaklanan anormallikler; örneğin anormal şekilli bir uterus sorunlara neden olabilir veya hamileliği sürdürmeye engel olabilir.
  • Servikal stenoz; serviksin daralması kalıtsal bir sakatlıktan veya serviksin hasar görmesinden kaynaklanabilir.

Diğer tıbbi durumlar; diyabet, çölyak hastalığı, otoimmün hastalıklar (lupus).

Doğurganlığı etkileyebilecek diğer faktörler şunlardır:

  • Yaş; kadınların doğurganlığını etkileyen önemli bir faktördür. İleri üreme yaşı, çocuğu zihinsel sağlık / gelişimsel bozukluk riskine sokabilir.
  • Sigara içmek; serviks ve fallop tüplerine zarar verebilir. Ayrıca düşük ve ektopik gebelik riskinizi de arttırır.
  • Kilo; aşırı kilolu veya önemli ölçüde düşük kilolu olmak normal yumurtlamayı etkileyebilir.
  • Cinsel öykü; klamidya ve belsoğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar fallop tüplerine zarar verebilir.

Açıklanamayan infertilite, dünyadaki çiftlerde de yaygındır. Bu, sinir bozucu bir şekilde kısırlığının nedeninin tespit edilemediği zamandır.

euroCARE IVF’te Kadınlar için Doğurganlık Testleri

Tüp bebek sürecinin ilk aşaması fertilite (kısırlık) testlerinden geçmek ve tanı koymaktır. Kan testi sonuçları, tedavi planınızı kişiselleştirecek hormon seviyenizi gösterecektir.

AMH (Anti-Mulleran Hormonu). Bir kadının yumurta rezervinin gösterir. Kadınlar, miktar ve kalitesi yaşlandıkça azalan yumurta tedarikiyle doğarlar. AMH, yumurta keselerinin (foliküllerin) gelişmesinde hücreler tarafından salgılanan bir hormondur. Yüksek bir AMH seviyesi iyi bir yumurta rezervini gösterirken düşük bir AMH seviyesi de tedavi sırasında yumurtalıklardan daha az folikül toplayacağımızı gösterir. İlaç protokolümüzü hazırlarken AMH sonucuna çok dikkat ederiz.

TSH (Tiroid Uyarıcı Hormonu). Bu testler tiroid bezi problemlerini kontrol eder. TSH seviyesinin tedavi üzerinde etkisi olabilir. Seviye 2.5’ten büyükse, düşürmek için ilaç reçete edilir. Normal bir TSH düzeyi, infertilite ve gebe kalma problemlerine (yumurtalık ve implantasyon ile ilgili), düşük, erken doğum, preeklampsi, düşük ve bebekte zihinsel sorunlara karşı koruma sağlar. Yeni gelişen bir fetus annesinin tiroid fonksiyonuna güvenir.

Prolaktin hormonu. Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaç yumurta büyümesini uyarır ve rahim duvarını kalınlaştırır. Embriyolara en iyi implantasyon şansını sağlamak için rahim duvarı yeterli kalınlıkta olmalıdır.Biraz yükseltilmiş Prolaktin seviyeleri bile rahim astarının östrojene verdiği yanıta müdahale edebilir, aynı zamanda yumurtalık folikülünün büyümesini ve gelişimini etkileyebilir, böylece üreme potansiyelini azaltabilir. Gerekirse, tedaviye kadar Prolaktin seviyelerini azaltmak için ilaç alınabilir.

Trans-vajinal ultrason taraması: Antral folikül sayısı ve rahim duvarı kontrolü. Bu tarama yumurtalıklardaki folikül sayısını sayar ve yumurta rezervini daha detaylı gösterir. Tarama ayrıca tedavinin sonucunu etkileyebilecek anomalileri de kontrol eder. Örneğin; folikül gelişimini etkileyebilecek yumurtalık kistleri veya implantasyona engel olabilen fibroid / polipler.Kaynaklar:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/symptoms-causes/syc-20354308

Share this on social media!
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
EuroCARE Tüp Bebek Merkezi olarak size nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?