Tüp Bebek Tedavisinde İmplantasyon (Tutunma) Neden Başarısız Olur?

Kıbrıs’ta Tüp Bebek, en gelişmiş üreme teknolojisilerinden olsa da, bazen istenen sonucu vermiyor. Bunun yaygın bir nedeni implantasyon (embriyonun tutunması) başarısızlığıdır.

Kısırlıkla mücadele, beklenen veya beklenmeyen engel ve başarısızlıklarla başa çıkmak için güçlü bir zihinsel hazırlık gerektirir.

Birçok kadın ve çift, ailelerini in vitro fertilizasyon (IVF) yoluyla başlatmayı veya büyütmeyi seçmektedir. Burada sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı arttırmak için neler yapabileceğiniz hakkında her şeyi öğreneceksiniz.

Önce embriyo implantasyonunun ne olduğunu görelim!

İmplantasyon (tutunma), embriyonun rahim duvarına yapıştığı gebelik basamağıdır. Bu işlem embriyonun anneden besin ve oksijen almasını sağlar. Embriyo bu gelişim aşamasına ulaştığında, genellikle “blastosist” olarak adlandırılır.

Başarılı ve eksiksiz embriyo implantasyonu, sürekli embriyonik gelişime ve blastosist ile endometriyum (uterus astarı) arasındaki iki yönlü etkileşime dayanan bir süreçtir. Tıbbi bir bakış açısından, implantasyon, bir ultrason taramasında embriyoyu çevreleyen büyük sıvı boşluğu tespit edildiğinde doğrulanır.

Kıbrıs tüp bebek tedavisinde implantasyon

IVF Kıbrıs döngülerinde implantasyon, başarılı veya başarısız bir gebelik sürecinin son adımıdır.

Medikal ekibin sağlıklı embriyoların %100’ünü transfer etme çabasına rağmen, prosedür bazen başarısız olabilir. Bu, implantasyon sürecine dahil olan başka faktörlerin olduğu ve bunları keşfederek hamilelik şansınızı büyük ölçüde arttırabileceğiniz anlamına gelir.

Başarısız implantasyonda (tutunmada) annenin rolü

Kısırlığa neden olan faktörlerin çoğu, kadın üreme sistemindeki anormalliklerle ilgilidir. Ortak faktörler şunları içerebilir:

Endometrial reseptivitenin uygun olmaması

Hamileliğin büyüsünün gerçekleştiği yer olarak kadının rahmi, hamileliğin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda belirleyici bir faktördür. Bazı uterus sorunları, implantasyonun başarısızlığına katkıda bulunabilir. Bunlar temel olarak iki ana gruba ayrılabilir:

Anatomik sorunlar

Uterusun yapısal anormallikleri, başarısız IVF döngülerinin yaygın bir nedenidir ve şunları içerir:

  • Tıkalı veya sıvı dolu fallop tüpleri
  • Miyomların varlığı
  • Rahim anomalisi
  • Endometrial polipler

İyi haber, bu faktörlerin tüp bebek öncesinde kolaylıkla tespit edilip tedavi edilebilmesidir.

Endometrial Problemler

Bu grupta bulunabilecek sorunlar rahim iç yüzeyiyle ilgili konularla ilgilidir. Rahmin alıcılığını belirleyen ana faktör olan astar, embriyonun kısa bir süre için bağlanmasına izin verir (aynı zamanda “implantasyon penceresi” olarak da bilinir). Uterus astarı hazır değilse implantasyon başarılı olmaz.

Yetersiz endometriyum:

  • 6 mm’den az endometriyal kalınlık
  • Trombofili (plasentaya kesilen kan akışı)
  • Endometrit (rahim zarının iltihaplanması)
  • Endometriozis (endometrium tabakasının rahmin dışındaki başka bir bölgede büyümesi)

Bazı durumlarda, endometriyumda, herhangi bir anormallik tespit edilmese bile implantasyon başarısızlığına neden olabilir. Bu genellikle endometriyum ve embriyo arasındaki kesintili etkileşim nedeniyle olur.

Zayıf Yumurtalık Rezervi

Bir kadının yumurtalıklarının doğurganlık ilaçlarına yeterince yanıt vermediği durumlar vardır. Sonuç, döllenme için birden fazla yumurta üretememektir.

Bu, ileri üreme çağındaki kadınların yanı sıra, folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyeleri artmış kadınlar için de yaygındır. Her iki durumda da yetersiz yumurta üretimi meydana gelebilir. Daha az yumurta olması, kaliteli embriyo üretme şansını azaltır. Bu da başarılı tüp bebek tedavisi şansını azaltır.

Embriyo kalitesine dayanan problemler

“Zayıf” bir embriyonun arkasındaki nedenler çoktur ancak en büyük sorun kromozomal anormalliklerdir. Birden fazla çalışma, bunların çoğu zaman yaş nedeniyle gerçekleştiğini göstermiştir. Kadınlar ve erkekler yaşlandıkça, yumurta ve sperm kalitesi düşer ve bu da kromozomal anormallik riskinin artmasına neden olur.

Zona pellucida

Zona pellucida, bir embriyonun örtü zarıdır. Bazen, bu zarın kalınlaşması nedeniyle, embriyo zardan çıkamaz ve başarılı bir implantasyona geçmeyi imkansız hale getirir. Bu adım başarılı implantasyon için çok önemlidir ve zona pellucida’daki herhangi bir kusur implantasyonu olumsuz etkileyebilir.

Baba faktörleri

Erkek partner, embriyonun genetik materyalinin diğer yarısına katkıda bulunur. Anormal morfoloji veya hareketlilik gibi herhangi bir sperm düzensizliği, embriyonun genetik ve morfolojik durumunu olumsuz etkileyebilir ve potansiyel olarak implantasyon sorunlarına yol açabilir.

İmplantasyonu etkileyen yaşam tarzı faktörleri

Yaşam tarzı, her iki eşin üreme ve genel sağlığını önemli ölçüde etkiler. Kötü yaşam tarzı alışkanlıkları, bir bebeği doğurma şansınızı azaltabilir.

Doğurganlık oranlarını düşürebilecek birkaç kötü alışkanlık örneği:

  • Sigara içmek
  • Vücut kitle endeksinin obez aralığında olması
  • Aşırı kafein veya alkol tüketimi
  • Aşırı stres
  • Yetersiz uyku

Yaygın implantasyon başarısızlık testleri

İmplantasyon konusunda yapılacak çok az şey olduğunu düşünseniz de tüp bebek tedavi sürecini iyileştirebilecek çeşitli testler vardır. Kıbrıs’ta bir tedaviye başlamadan önce, doktorunuzla implantasyon başarısızlığının nedenleriyle ilgili fikir verebilecek testler hakkında konuşmanız önemlidir.

Hormon kan testleri

Bunlar, kanınızdaki üreme hormonlarının seviyelerini ölçen basit doğurganlık testleridir. Hormon testleri, Kıbrıs’ın en iyi medikal ekibinin rehberliğinde Kuzey Kıbrıs’a vardığınızda kliniğimizde veya kendi ülkenizde yapılabilir.

Folikül uyarıcı hormon (FSH) testi

Bu test, folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyelerinin değerlendirilmesi için kullanılır. FSH, yumurta üretimi için gereklidir ve seviyelerini kontrol etmek, yumurta rezerviniz veya yumurtalıklarınızla ilgili sorunları keşfetmenize yardımcı olacaktır.

Tiroid uyarıcı hormon (TSH) testi

Tiroid uyarıcı hormonun (TSH) değerlendirilmesi için kullanılır. Bu hormonun anormal konsantrasyonu, gebe kalma veya implantasyon sorunlarına neden olabilir.

Prolaktin

Prolaktin seviyesi, uterus astarının östrojen üretme yeteneğini gösterir. Artan prolaktin seviyeleri, ortaya çıkacak embriyo(lar) ın kalitesini tehlikeye atabilir.

Anti Müllerian Hormonu (AMH)

AMH, annenin yumurtalık rezervlerini (yumurtalıklardaki yumurta sayısını) gösteren hormonlardan biridir. Yumurta keseleri (foliküller) geliştirilerek salgılanır. Yüksek AMH seviyesi, iyi bir yumurta rezervi olduğunu gösterir.

Estradiol (E2)

Estradiol, yumurtalık folikülleri tarafından salgılanan bir hormondur. Estradiol seviyeleri, yumurtalık rezervini belirlemek için de kullanılır. Yüksek hormon seviyeleri, yumurtalık rezervinizle ilgili bir sorununuz olabileceğini ve yumurtalıklarda bozukluklar (PCOS, tümörler vs) olabileceğini gösterir.

Transvajinal ultrason taraması

Bu test, yumurtalıklardaki antral folikül sayısını ve herhangi bir uterus anomalisini (ör. yumurtalık kistleri, fibroidler, polipler) kontrol etmek için kullanılır.

Kıbrıs’ta preimplantasyon genetik tarama

Bu özel genetik test, embriyoyu kromozomal anormalliklerin varlığına karşı tarayarak değerlendirmek için kullanılır.

Endometrial Reseptivite Analizi

Tüp bebek tedavisi gören kadınların dörtte biri, reseptevite (alıcı) olmayan endometriyum nedeniyle hamile kalamıyor. Bu test, birçok IVF başarısızlıkları olan hastalarda implantasyon penceresini yüksek doğrulukla tespit etmek için kullanılır.

Başarılı bir hamilelik için euroCARE Tüp Bebek Merkezindeki tedavinizi seçin!

Kıbrıs’ta Tüp Bebek, implantasyonun başarısız olması nedeniyle kendi ailenizi kurmakta zorluk çekiyorsanız harika bir seçenektir. Kliniğimizin gururla sunduğu IVF Kıbrıs başarı oranları, hamile kalma yolunda ilk adımı atmak için doğru yerde olduğunuzu kanıtlıyor!

EuroCARE’de, uygulayabileceğiniz birçok tedavi sunuyoruz.

Güzel Kıbrıs adasında yer alan modern bir klinik olan euroCARE’de düşük maliyetli tüp bebek paketlerini bulun. Bugün ilk adımınızı atın ve ücretsiz danışmanlık randevusu alın!

Share this on social media!
Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Telegram
EuroCARE Tüp Bebek Merkezi olarak size nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek ister misiniz?